×

Приготування їжі в польових умовах: універсальні рішення посуду та приладдя (актуально для ЗСУ)

Туристичний посуд

У будь-якому багатоденному поході – гірська експедиція, кемпінг на березі озера чи навіть розвідка – велику роль відіграє харчування, що потребує відповідного посуду. На відміну від домашнього куховарського приладдя, похідний посуд обирається по іншим критеріям. 

Матеріал

У походах кожен грам має значення, тому однією з головних характеристик туристичного посуду є легкість. Від матеріалу, з якого він виготовлений, залежить зручність його використання. 

Важливо, щоб кухонне оснащення було міцним (адже можливі падіння та удари), довговічним, не плавилося й не виділяло шкідливих речовин при нагріванні. 

Саме такими є вироби з:

  • алюмінію – добре проводять тепло, що прискорює приготування їжі та економить паливо. Однак поверхню алюмінію дуже легко подряпати;
  • нержавіючої сталі – стійкі до подряпин, корозії і здатні витримати багаторічну інтенсивну експлуатацію. Не вступають у реакцію з рідинами та харчовими продуктами. Універсальні для приготування їжі як на плиті, так і на багатті. Однак речі з нержавійки важчі за титанові та алюмінієві, тому незручні для довготривалих піших походів. Сталь значно гірше проводить тепло, ніж алюміній, тому страви готуються в ній значно довше;
  • титану легкі, стійкі до пошкоджень, корозії, впливу солей і кислот. Але в такому посуді приготовлена їжа швидко остигає;
  • силікону –  гнучкі, легкі та зазвичай складні, що економить місце. Не вступають в реакцію з продуктами харчування. Однак вони не підходять для застосування на відкритому вогні;
  • пластику – мало важать, легко миються. Але недовговічні – можуть тріснуть чи поламатися через вплив високих температур і прямі удари. Тому пластик не підходить для приготування та розігріву їжі. Його частіше використовують для виготовлення дорожніх тарілок, мисок і філіжанок.   

Розміри

Туристичний посуд має займати мінімум місця в рюкзаку, велосипедному кошику або в багажнику автомобіля. Потрібно обирати такі складні казани, пательні чи набори, щоб їх компоненти можна було зберігати один в одному. Це дозволить добре організувати обладнання та полегшити його транспортування. Однак розмір цього посуду має відповідати потребам групи людей, які будуть користуватися. Правильний вибір ємностей дозволяє приготувати необхідну кількість їжі, не витрачаючи час і паливо. Каструлі та сковорідки відповідно до розмірів похідної плити.   

Функціональність

Кожна річ у поході має виконувати кілька функцій, як-от миска може служити кришкою для казана та тарілкою.

Практичність

Все похідне приладдя має бути виготовлене з антипригарним (анодованим) покриттям, що запобігає зміні смаку продуктів, і гладкою поверхнею. Завдяки цьому воно буде легко чиститися, що економить час і воду. 

Туристичний посуд
Screenshot

Який універсальний посуд необхідно взяти з собою в похід?

Казанок – базовий елемент для приготування їжі та кип’ятіння води. Віддавайте перевагу моделям:

  • із кришками, що зберігає тепло та прискорює приготування страв;
  • зі складною та ізольованою ручкою, завдяки якій посуд легко зняти з вогню та зручно переносити. Якщо ручку зняти, казан займатиме менше місця. 

Невеликого казана об’ємом 1-2 л вистачить для однієї людини чи двох людей. Для великих компаній із 5-7 чоловік підійдуть моделі на 3-4 л. 

Сковорода потрібна для швидкого розігріву, тушкування та смаження. Для однієї людини чи двох людей буде достатньо пательні діаметром 20-25 см. Для великих компаній треба мати кілька таких сковорідок. Посуд більшого діаметру не підходить для походів. Важливо, щоб сковорідка була з покриттям, що запобігає пригоранню їжі, легко чиститься, мала припідняті краї та складну ручку.   

Чайник дозволяє швидко закип’ятити воду для чаю чи кави на відкритому вогні чи на плитці з пальником. У дорозі зазвичай достатньо чайника об’ємом 1-1,5 л. Він має бути легким, із ручкою, яка не нагрівається.

Тарілки та миски із нержавіючої сталі, силікону або пластику об’ємом 700-750 мл підійдуть для супів і каш.

Дорожня чашка-термос на 300-500 мл використовується для подачі, вживання та зберігання напоїв і супів, так як довго зберігає тепло або прохолоду.

Посуд із силікону або алюмінію, що складається гармошкою, мінімізує місце в багажі. Але він підходить тільки для використання на похідних плитах.  

Придбання набору похідного посуду, виконаного в єдиному стилі, позбавляє від необхідності шукати окремі предмети. 

Залишити відповідь

Останні статті
20:45 15.11.2025
Як прикрасити двері на Новий рік та Різдво: ідеї для святкового настрою
16:17 12.11.2025
Миючі засоби напряму від виробника: менше посередників — більше прибутку
11:22 12.11.2025
«Бреві»: якісний спецодяг українського виробництва
20:46 10.11.2025
Використання валика для нанесення шпаклівки
20:22 03.11.2025
Які плюси пропонують якісні міжкімнатні двері
21:14 01.11.2025
Квартири від забудовника БМК Атлант в Полтаві: затишне житло для кожного
17:45 30.10.2025
Докладна інструкція з укладання тротуарної плитки своїми руками
17:46 29.10.2025
Як обрати ідеальний тіньовий профіль для гіпсокартону
10:48 27.10.2025
Прилади нічного бачення: технології, що розширюють межі можливого
09:36 27.10.2025
Як правильно обрати міжкімнатні двері: Поради та інсайти
17:43 25.10.2025
Металеві стелажі для дому та офісу
23:21 24.10.2025
Які переваги має твердопаливний котел
20:23 22.10.2025
Декоративна плитка під цеглу – універсальний матеріал для фасаду та інтер’єру
12:42 21.10.2025
Starlink в Україні: автономний інтернет нового покоління для дому, бізнесу та оборони
16:37 15.10.2025
Гідроізоляція бомбосховищ: як побудувати “суху безпеку” під землею
Всі статті